Sportslig plan barne- og ungdomsvolleyball

Vedtatt av styret i Koll 12. november 2024

Overordnet målsetning for barne- og ungdomsvolleyball i Koll

Det er en overordnet målsetting at barn og unge i Koll skal oppleve utvikling, mestring, idrettsglede og sosial tilhørighet i klubben. Videre er det et mål at det skal legges til rette for at utøverne skal kunne holde på med volleyball hele ungdomstiden og at det skal dannes et grunnlag for at spillerne skal ha glede av idretten også i voksen alder. Koll har som ambisjon å hevde seg i norgestoppen for både voksne og ungdom.

Om Kolls Sportslig utvalg

Koll Volley skal ha et sportslig utvalg som til enhver tid består av minst fire personer, hvorav én leder utvalget. Utvalget skal først og fremst bistå trenere og lagledere i sportslige vurderinger. Videre skal sportslig utvalg oppmuntre til deltakelse i turneringer og ved behov veilede trenere og lagledere ifm aktuelle arrangementer. Utvalget skal ha volleyballfaglig kunnskap og representere bredden av lag i klubben. Styret i Koll har mandat til å oppnevne det sportslige utvalget. Dette gjøres én gang per år. Ved uenighet mellom trenere, lagledere og sportslig utvalg skal sistnevnte rapportere til Koll Volleys styre. Styreleder har siste ord ved uenighet.

 

Fordeling av spillere på lag ved innendørs sesongstart

  1. Det skal være transparens og et sett med tydelige prinsipper som ligger til grunn for inndeling av treningsgrupper og fordeling av spillere i Koll.

  2. Over lengre tid ønsker vi stabile treningsgrupper. Treningsgruppene avgjør selv hvilke alderstrinn de velger å stille lag i seriespill, og kan på denne måten velge å tilby deler av treningsgruppen å spille turneringer på alderstrinnet over.

  3. U15, U17 og U19-lag skal balansere sosiale og sportslige hensyn. Med dette menes at lagene skal være både inkluderende sosiale møteplasser og gode arenaer for spillerutvikling.

  4. Treningsgruppens  navn skal i så stor grad som mulig beskrive fødselsår for spillere. Ved flere grupper med de samme årskull må de finne et tilleggsnavn som f eks kan være navnet på en farge.

  5. Ved sesongstart forsøkes å beholde treningsgruppen fra året før. Spillere kan ytre ønske til enten egen trener eller til trener for ønsket treningsgruppe. Før sesongstart skal trenere og lagledere for de aldersbestemte treningsgruppene for hvert av kjønn og eventuelt en representant fra sportslig utvalg møtes for å avtale følgende: Eventuell sammenslåing eller deing av treningsgrupper, eventuell overgang av spillere mellom treningsgrupper, hvilke treningsgrupper som har intensjon om å melde seg opp til hvilke årstrinn seriespill og navn på treningsgruppene. I forkant av møtet skal følgende informasjon deles: Antall spillere per årstrinn og antall spillere per treningsgruppe før endring. Ved eventuelle vesentlige endringer av forutsetningene, for eksempel stort frafall eller mange nye spillere i løpet av sesongen, skal den samme gruppen møtes for å diskutere eventuelle endringer i treningsgrupper.

  6. Det er viktig at treningsgruppene har et tilstrekkelig antall spillere. Hva som er tilstrekkelig baseres på hvor mange som regelmessig deltar på trening og kamp. Hvis treningsgruppen ikke vurderes å ha tilstrekkelig antall spillere, må det vurderes å slå sammen treningsgrupper. Denne prosessen tilsvarer prosessen beskrevet i punkt 5 i forkant av ny sesong. 

  7. Hver treningsgruppe innen henholdsvis U15, U17 og U19 skal i størst mulig grad være jevne aldersmessig og/eller ferdighetsmessig. Hvis en treningsgruppe som har for få spillere skal suppleres med flere spillere skal dette i første rekke være spillere med lik alder, med mindre forskjellen i ferdigheter vurderes å være for stor. Denne vurderingen gjøres i dialog mellom aktuelle trenere, lagledere og eventuelt eldre junior-spillere. Ved uenighet og usikkerhet kan  sportslig utvalg involveres.

  8. For Mini-spillere skal det ved sesongstart gjøres en vurdering om det er spillere som ut fra ferdighetsnivå, alder og sosiale forhold bør innplasseres på treningsgrupper med eldre spillere.

  9. Hospitering for enkeltspillere på trening kan brukes aktivt i tilfeller der en spiller er over nivået på for sin treningsgruppe eller at sosiale forhold tilsier det. Vi skal likevel unngå at det er for stor andel av en treningsgruppe som hospiterer Hospitering avtales mellom trenere på de aktuelle lagene.

  10. All rekruttering til lag skal uten unntak skje via Spond og via innmeldingslenke. Dette er avgjørende for god innplassering av spillere på lag og for rettferdig håndtering av ventelisten med nye spillere som ønsker å begynne i klubben. Aktuell trener skal involvers ved nye spillere til eksisterende treningsgrupper. For overgang fra annen klubb, se annet punkt.

  11. Ved uenighet med spiller og/eller foresatte om en spillers tildeling av treningsgruppe, skal beslutningen tas i et samråd mellom aktuelle trenere, lagledere og sportslig utvalg.

  12. Ved hospitering for enkeltspillere er det viktig at spilleren beholder tilknytning til opprinnelig treningsgruppe og årsklasse. Spillerens totalbelastning ved hospitering skal alltid vurderes.

Inndeling av lag og spilletid

  1. Hvis en treningsgruppe stiller flere lag i samme aldersgruppe i US-runder, er utgangspunktet at trenere, dernest lagledere, skal sette opp lagene. Spillerne skal få rimelig likt med spilletid, og deltakelse på trening vil telle positivt for spilletid i US-rundene. Laginndelingen skal ha som formål å støtte opp under hver enkelt spillers utvikling og skape spillerglede. Det foretrekkes så jevne lag som mulig. Om treningsgruppen stiller lag i aldersgruppe ett nivå opp, står trener friere i vurdering av laguttak. I Miniliga og Teen volley er utgangspunktet at lagene skal settes opp etter likt ferdighetsnivå. Lagene settes opp av trener, dernest lagledere.

  2. Til innendørs RM og NM dannes et lag med de beste spillerne innen de aktuelle årsklassene og posisjon/allsidighet. Uttaket skal baseres på vurderingene tilknyttet åpne samlinger. I utgangspunktet skal RM/NM-troppen maks ha 12 spillere.

  3. Uttak til RM og NM: Dersom to spillere er jevne, prioriteres spiller etter en vurdering med vekt på følgende: a) den spilleren som er inne i sitt siste år i den aktuelle klassen har i utgangspunktet forrang, b) deltakelse på trening teller positivt.

  4. Spilletid RM/NM: I disse mesterskapene er målet å gjøre det best mulig og det vil være de spillerne som er best for laget være på banen. Det vil være trenerens beslutning hvem som til enhver tid er på banen. Ingen spillere er garantert spilletid, men alle spillere bør få litt spilletid.

  5. RM arrangeres som regel i januar. Når RM-lagene er tatt ut, bør RM-lagene spille siste US-runde før RM for å sikre ranking til RM og for å spille inn laget. Dette er særdeles viktig fordi noen av RM-lagene kan bestå av spillere fra flere treningsgrupper. Det bør også legges til rette for at disse lagene har egne treninger i forkant av RM og NM. Øvrige US-runder skal som hovedregel følge beskrivelse i punkt 1 over. I forkant av NM er det viktig at NM-lagene gjennomfører flere treningskamper med tøff motstand. Dette kan enten være spill mot lag fra andre klubber eller interne kamper i klubben.

  6. Koll-medlemmer som har flyttet for å gå på skole med volleyballfokus et annet sted (for eksempel TVN, Tromsø etc.) og har anledning til å representere klubben i RM/NM. De bør såfremt det er mulig delta på en åpen uttakssamling.

Opptak av spillere fra andre klubber på juniorsiden

  1. Koll skal gjøre nøye vurderingere når vi får forespørsel fra spiller fra en annen klubb om overgang. Koll er ikke tjent med at talenter er konsentrert på en slik måte i Koll at klubben møter liten motstand i regionen. Koll sitt sportslige utvalg og styreleder skal være involvert i prosessen.

  2. Spillere som har et godt tilbud i sin egen klubb, dvs lag med jevnaldrende som har omtrent samme nivå og ambisjoner, bør fortsette i egen klubb og bli oppfordret til å være med på å løfte frem eget lag. Koll sitt sportslige utvalg skal være involvert i prosessen.

  3. Spillere som har mistet sitt gode tilbud i egen klubb,  f.eks at de ikke lenger har et tilbud i riktig aldersklasse og kanskje bare har senior-lag, kan vi vurdere å ta inn. Koll sitt sportslige utvalg skal være involvert i prosessen.

  4. Spillere som har høye ambisjoner og ønsker å satse mer enn resten av laget, kan vi vurdere å ta inn dersom spillernes trener/klubb anbefaler spilleren overgang. Dette fordi vi ønsker å bidra til at talenter blir tatt vare på. Koll sitt sportslige utvalg skal være involvert i prosessen. 

  5. Før overgang skal Koll informere ledelsen i spillerens klubb om at spilleren/treneren har tatt kontakt med Koll angående overgang og at vi tilbyr dette. Koll sitt sportslige utvalg skal være involvert i prosessen.

  6. Koll skal aldri kontakte spillere fra andre klubber for å tilby overgang. 

  7. Overganger skal fortrinnsvis skje før eller i starten av sesongen. Koll skal ikke ta inn nye spillere rett før overgangsvinduet 15.desember, for å styrke et lag foran RM eller fordi en spiller ønsker å bytte klubb for å få større sjanse til å være med og kvalifisere seg til NM.

Støtteapparat - trener og lagleder

  1. Det skal arbeides aktivt for at alle treningsgrupper skal ha trener(e) med relevant erfaring og kompetanse. Klubben oppfordrer alle trenere til å ta trenerkurs. Ved nær relasjon mellom trener og spiller i treningsgruppen må trener være ekstra transparent og ryddig når det gjelder laguttak og spilletid.

  2. Koll skal ha en som har overordnet ansvar for trenere i klubben. Koll skal legge til rette for at det er attraktivt for eldre spillere å ha treneransvar over tid for mini og aldersbestemte lag.

  3. Det skal arbeides aktivt for at alle lag har en engasjert foreldrebase, som kan bidra blant annet med transport til/fra turnering og avvikling av arrangement. Lagleder for NM-lag behøver ikke være samme lagleder som for treningsgruppen(e).

  4. Sportslig utvalg har oppgaven med å utnevne trener(e) til å lede arbeidet med RM/NM-lagene. Dette bør være trenere som kjenner de fleste spillerne godt og som er godt kvalifiserte. Det er krav om ulike trenerkurs-grader i de ulike aldersklassene i NM.

Forebygging av skader og overbelastning

  1. Koll skal oppfordre trenere til å ha innslag av skadeforebyggende øvelser i oppvarmingen, eller sette av tid til dette i forkant av treningene. Spillerne kan også ta ansvar for dette selv hvis de får et opplegg. Skadeforebygging innbakt i øvelsene på trening trenger ikke gå på bekostning av tid med ball, men kan gjøres som ballkontrolløvelser.

  2. Treningsprogram for volleyballstyrke for ungdom og et strikktreningsprogram, skal deles med spillerne ved sesongstart og sesongslutt i Spond og på klubbens nettsider.

  3. Er en spiller involvert i flere treningsgrupper (f eks ved hospitering) og eventuelt flere NM-lag skal trenerne ha dialog om belastning og eventuelle skader for den aktuelle spilleren og også involvere foresatte. Systematisk flere treninger samme dag må unngås og total treningsmengde må kartlegges for å sikre en god bedømming av totalbelastning.

Lag i sandvolley

  1. Klubben, og da særlig trenere og lagledere sammen med foreldre, skal jobbe for at alle som ønsker å spille sandvolleyball har en makker. Selv om det er viktig at makkere blir samkjørte som opptrapping til NM er det også viktig at spillerne er fleksible med tanke på å kunne spille med litt forskjellige makkere på trening og turnering gjennom utesesongen.

  2. Hvis det er oddetall blant spillere som er interessert i å delta på en turnering, og arrangøren tillater det, skal et av lagene ha tre spillere slik at alle har mulighet til å delta. Dette gjelder til og med U15.

Koblinger mellom junior- og seniorvolleyball

OVERBYGGINGSAVTALER

  1. Klubber med seniorlag kan ihht NVBF sine regler tilby en avtale om spill på seniornivå når en spillers klubb (moderklubben) ikke har et tilbud i samme divisjon. Dette kalles en «overbyggingsavtale». Spilleren vil da kunne både spille aldersbestemt med moderklubben (US-runder, RM og NM), og samtidig spille seriespill for seniorlaget for overbyggingsklubben. Se NVBF sitt regelverket eller ta kontakt med styret ved spørsmål

  2. Koll stiller seg positivt til overbyggingsavtaler.

OVERGANG FRA JUNIOR TIL SENIOR

  1. H2 og D2 skal være gode arenaer for utvikling av Koll sine juniortalenter. Dette innebærer en bevissthet og vilje til å gi de beste juniorene anledning til å utvikle seg på trening og i kamper på H2/D2.

  2.  Klubben skal etterstrebe å ha lag i 1. eller 2. divisjon på både dame- og herresiden, primært for å utvikle egne spillere. Rekruttering av juniorspillere fra egen klubb skal så langt som mulig prioriteres.

  3. For spillere som er aktuelle for både senior- og juniorlag skal aktuelle trenere sette seg ned i forkant av sesongstart for å avtale hvordan dette skal løses.

SAMARBEID MELLOM H1/D1 OG H2/D2

  1. Det skal arbeides med å tilby et trenings- og seriespilltilbud i lavere seniordivisjon for eldre ungdom som ikke ønsker eller har mulighet til elite-/landsdekkende divisjonsspill. Hensikten er å tilby et breddetilbud og motivere ungdom til å fortsette med volleyball.

  2. For å sikre et tettere samarbeid mellom H1/D1 og H2/D2 skal det legges opp til at treninger foregår i samme hall, enten samtidig eller rett etter hverandre.

  3. Det skal være lav terskel for at spillere fra H2/D2 og juniorlag som viser et høyt nivå, skal få delta på trening med elitelaget. Dette skal først avtales mellom trenerne. Deltakelse for eksterne juniorspillere skal vurderes av Sportslig utvalg som skal gi innstilling til styret. Det er styret som beslutter i slike tilfeller. Dette for å ivareta hensynet til egne medlemmer.

  4. Det skal åpnes opp for at elitespillere som trenger kamptrening kan få dette hos H2/D2. Det må være god dialog om dette mellom elitetrener og trener H2/D2 og planlegges i så god tid som mulig i forveien.